söndag 21 juni 2015

Gluten- och laktosfri cirtonkaka

Till midsommaraftonens fest brukar jag bidra med en glutenfri kolatårta, den som finns i det här inlägget på bloggen. I år ville jag baka något som också var laktosfritt eftersom en av gästerna behöver det. Eftersom jag har lite svårt att skiljas från kolatårtan, fick det bli ytterligare en kaka som är naturligt glutenfri och som blev laktosfri genom att jag bytte ut smöret mot mjölkfritt margarin. Receptet kommer från Coops kundtidning Medmera nr 6/7 2015. Kakan är tung och söt men saftig och har en fin citronsmak.



Citronkaka med vallmofrö

250 g rumsvarmt smör (eller mjölkfritt margarin)
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
500 g grovt riven mandelmassa
4 ägg
1/2 msk mortlad kardemumma
2 mask svarta vallmofrö
2 citroner, skal och saft (ca 1 dl)

Till servering
vispad grädde (laktosfri)
jordgubbar eller andra bär


  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Vispa smör och socker poröst
  • Häll ner övriga ingredienser och rör till en slät smet
  • Klä en form ca 25x30 cm med bakplåtspapper. Bred ut smeten och grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna
  • Skär i rutor och servera med grädde och bär.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar