25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
3/4 dl strösocker eller vit sirap
ca 7,5 dl vetemjöl
Kardemummafyllning (min egen, inte från originalreceptet)
ca 75 g smör
ca 3/4 dl strösocker
1 msk kardemumma
Ägg till pensling
Pärlsocker
- Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm. Blanda lite av degvätskan med jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan, salt, kardemumma, socker/sirap och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg.
- Låt jäsa under bakduk eller plastfolie i 30 minuter.
- Blanda ihop ingredienserna till fyllningen.
- Kavla ut degen till en rektangel ca 30x60 cm och red fyllningen över hela. Vik kakan i tre delar och skär den i 5 cm långa bitar. Platta till bullarna lite på längden. Skär med en degskrapa eller kniv så att det blir 3 remsor som fortfarande håller ihop med någon centimeter längst upp. Gör en fläta av remsorna och vik ihop bullen så att den delen som sitter ihop hamnar underst. Det ska bli runda flätade bullar. Låt bullarna jäsa på bakpappersplåtklädd plåt under duk i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter.
mmmmm.... ...bullar :)
SvaraRaderaSuveränt goda!
RaderaBlundar och känner doften...
SvaraRadera