fredag 27 februari 2015

Surdeg

Jag har läge tänkt att jag ska göra min egen surdeg och baka med den, men det har liksom aldrig blivit av. Det finns ju surdeg att köpa både i kyldisken och som torrvara och den har jag testat, men tyckte inte att resultatet blev så speciellt som jag hade tänkt mig. 

Nu finns det iallafall en burk färdigbubblad surdeg i kylen som snart ska bli ett bröd. Det bjuds på brunch här på söndag, så om det blir ett lyckat bak kanske det finns på bordet då?


tisdag 24 februari 2015

Två sorters muffins

Båda mina barn tycker om att baka, den ena så pass att hon sedan flera år tillbaka säger att hon ska ha ett café när hon blir stor som ska heta Café Bullen. Något som garanterat kommer att finnas där isåfall är chokladmuffins bakade efter recept från klassiska Sju sorters kakor. Det är det i särklass bästa receptet på chokladmuffins. De blir så härligt sega och kladdiga! Söndagens variant bakades i miniformat och de smakade som små kladdkakor - mums!

Den andra sorten var hallonmuffins som bakades i formar med en prinsessa och en drake på. De blev också väldigt goda, saftiga och fina. Med ett glas saft och två sorters hembakade muffins blev eftermiddagsfikan alldeles extra mysig!


söndag 22 februari 2015

Grahamsbullar

Jodå, jag satte ny deg att jäsa över natten igår kväll och jag utgick från samma recept men tog grahamsmjöl och vetemjöl den här gången och ökade också mjölmängden något. Bullarna blev jättefina och fick högsta betyg vid frukosten. De var tom godare än gårdagens tyckte juryn.



Så här ser grundreceptet ut, hämtat från Martin Johanssons bok Bröd och Pizza Surdegsbröd, Fullkornsbröd, Pizza och kanelbullar:

3 g jäst (3 krm)
300 g vatten (3 dl)
390 g vetemjöl special (6 1/2 dl)
9 g salt (1 1/2 tsk)

Man kan öka mjölmängden till 420 g (7 dl) och jag tog ca 350 g vetemjöl (dock inte special) och resten grahamsmjöl. Allt blandas ihop, täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten. På morgonen drar man först igång ugnen på 275 och skrapar sedan ur degen ner på ett mjölat bakbord. Man viker degen och låter den sedan vila i 30-45 minuter. Skär upp 6-7 bullar, lägg på plåt och ställ in i ugnen som nu sänks till 250. Där bakar man bullarna i ca 15 minuter tills de fått fin yta. 

I eftermiddags sedan bakade jag och tjejerna muffins, men det skriver jag om en annan dag.


lördag 21 februari 2015

Nattjästa bullar

Här kommer nu mitt första inlägg i den här bloggen som man kan förstå ska handla om mat och bakning.

Jag har bakat i många år och tycker jag kan det där ganska bra. Sedan en tid tillbaka använder jag ofta Martin Johanssons bakteknik med att bara blanda degen, nattjäsa och sedan vika ihop den innan den jäser en liten stund till. Det finns ett par grundrecept för det där i hans böcker och igår kväll testade jag ett jag inte gjort tidigare. Degen verkade ha på tok för lite vetemjöl, de rann nästan ur skålen idag på morgonen och var lite klurig att vika ihop. Dock blev resultatet bra ändå, familjen åt med god aptit. Jag är sugen på att testa ikväll igen, denna gång med vetekli eller grahamsmjöl i degen.

I Martin Johanssons blogg http://paindemartin.se/ finns förutom fina recept och idéer också filmer på hur man viker degen, snurrar kanelbullarna och lite annat kul. Rekommenderas för den som är glad i att baka. Igår gjorde jag pizza efter hans recept och det var riktigt roligt! Degen var otroligt lättarbetad och resultatet blev toppen. Mer om det en annan dag kanske.