tisdag 29 september 2015

Grynbullar

Att baka bröd tillhör verkligen mina intressen. Oftast blir det bullar av olika slag, kanske mest för att det är så gott och lyxigt med just bullar. Här har jag bakat riktigt saftiga och goda bullar med havregryn. Det blir en härlig mustig smak som passar med de flesta pålägg. Jag är inbiten ostoman så för mig blir det oftast ost, gärna Prästost. Just nu finns en liten bit Västerbotten i kylen, den är sällsynt hos oss men ack så god!

 
Grynbullar, ca 12 bullar
 
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
2-3 msk sirap
2,5 dl havregryn
10-12 dl vetemjöl
 
  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Smält smöret, tillsätt mjölken och låt allt bli 37 grader.
  • Häll degspadet över jästen, rör om och tillsätt salt, sirap, havregryn och en del av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg i ca 5 minuter. Tillsätt mer vetemjöl efterhand.
  • Arbeta degen ytterligare 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  • Låt degen jäsa övertäckt 20 minuter, arbeta ner den igen och låt jäsa ytterligare 20 minuter.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ett par minuter. Rulla ut till en längd, dela den i 12 bitar och rulla till fina bullar.
  • Lägg bullarna på plåt, smord eller med papper. Låt bullarna jäsa övertäckta här ca 25 minuter.
  • Pensla med vatten och grädda sedan ca 12 minuter. Låt kallna på galler utan bakduk.