söndag 17 januari 2016

Femflätat bröd

Att baka bröd är något av det roligaste jag vet. Avkoppling att knåda och forma och stor belöning när doften av nybakat sprider sig i huset. Helgens brödbak blev två, men utifrån samma recept. Jag hittade ett recept på tidskriften Hembakats facebooksida och jag satte igång direkt! Enligt originalreceptet är brödet ett slags franskbröd, men det fina är hur det bakas ut, det flätas med fem strängar! Tack och lov fanns ett Youtube-klipp med en tydlig beskrivning och helt ärligt, det var jätteenkelt. På den här sidan hittar du klippet som visar hur du flätar. Killen som delar med sig av receptet och visar hur man flätar är Fredrik Nylén, andrapristagaren i Hela Sverige Bakar 2013.

De första två bröden som jag bakade i går kväll innehåller ljust lantbrödsmjöl istället för vetemjöl, dagens två bröd är helt enligt originalreceptet. De jäste inte upp riktigt så mycket som jag trodde och hoppades, men det blev väldigt gott och fint. På brödet med lantbrödsmjöl valde jag helt bort att pensla med ägg och att strö över vallmofrön.




2 bröd

50 g jäst
5 dl mjölk
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl

Till pensling
1 ägg
vallmofrön 

  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Smula jästen i bunken. Värm mjölken till fingervarm och lös sedan jästen först i lite av mjölken, häll sedan i resten
  • Tillsätt olivolja, salt och nästan allt mjöl
  • Arbeta degen tills den är smidig
  • Låt jäsa under duk ca 30 minuter
  • Ta upp degen och dela degen först i två bitar och sedan varje bit i fem. Rulla ut dem till ca 50-60 cm längd.
  • Fläta brödet enligt instruktionen i länken ovan.
  • Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
  • Baka i ugn ca 15-20 minuter. Om du har en termometer så använd den, när bröden är 98 grader inuti är de klara.

lördag 16 januari 2016

Kladdig kaka med vit choklad och hallon

Den här kakan har jag bakat flera gånger, den är så enkel att göra och blir verkligen riktigt bra. I originalreceptet är det blåbär i kakan, men jag gillar hallon mer och byter därför till det. Vit choklad är jag också svag för och ihop med just hallon är det verkligen gott tycker jag. Receptet har jag från början hittat i en bakbok av Claes Karlsson som heter Kladdiga kakor.



150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g hallon (går utmärkt med frusna)
150 g fint hackad vit choklad
florsocker till garnering


  • Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper i botten.
  • Vispa eller rör samman smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget och rör/vispa mellan dem. Häll eller sikta i de torra ingredienserna.
  • Fyll hälften av smeten i formen och stryk ut. Lägg på hallon och finhackad choklad på smeten och stryk sedan ut resten av smeten ovanpå.
  • Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter.


tisdag 5 januari 2016

Rågbullar med torkad frukt och nötter

Sist jag var och handlade köpte jag en ask torkad frukt till rena vrakpriset med tanken att baka bröd på dem. Jag är väldigt förtjust i grovt bröd med just frukt och nötter men har aldrig bakat det själv. På icas hemsida hittade jag ett recept som verkade bra, men i vanlig ordning ändrade jag det lite för att passa vad jag just nu har i skåp och lådor. Resultatet kommer här.


250 g torkad frukt (jag hade fikon och aprikoser)
1 dl linfrö
2 dl rågmjöl
2 dl ljust lantbrödsmjöl
6 dl vatten

  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Skär bort skaften på fikonen, strimla frukten. 
  • Lägg frukt, mjöl och linfrö i en degskål.
  • Koka upp vattnet och slå det över mjöl- och fruktblandningen i skålen. Rör om och låt svalna till 37 grader.


200 g blandade nötter och frön (jag tog hasselnötter, solrosfrön och pumpafrön)
50 g jäst
1 dl kallt vatten
2 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl
  • Lös jästen i det kalla vattnet och rör ner det i mjöl- och fruktblandningen. 
  • Tillsätt salt, nötter och frön och nästan allt mjöl.
  • Arbeta degen 5 minuter i maskin och 10 minuter för hand.
  • Låt jäsa under plastfolie eller bakduk 60 minuter.
  • Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord. Forma degen till två rullar och skär bitar som formas till bullar och läggs på plåt. Låt jäsa övertäckta ca 45 minuter.
  • Baka i 225 grader varm ugn i ca 12-15 minuter och låt sedan svalna.