torsdag 12 maj 2016

Lenas Fårostbröd

I min receptsamling finns väldigt många recept som aldrig är testade, många som är favoriter och så finns det de där som är omtyckta men som av någon anledning inte blivit använda på ett tag. Brödet som bakades idag är ett sånt recept. Jag fick det av en kurskamrat som heter Lena när jag pluggade till bibliotekarie. Brödet hade hon med sig på vår julfest 1997, står det i min bok. Imorgon ska vi ha picknick med kollegorna för att fira en födelsedag och då tar jag med mig det här brödet. Jag vet ännu inte om det blev bra och gott, men det tror jag faktiskt. Vackert är det iallafall och det doftade underbart medan det stod i ugnen.



3 dl mjölk
25 g jäst
2 msk olivolja
2 tsk salt
1 ägg
1 dl grahamsmjöl
ca 9 dl vetemjöl special

Fyllning:
olivolja
4 msk fetaost (eller mer)
2 pressade vitlöksklyftor
oregano
timjan
basilika

ägg till pensling


  • Smula jästen och tillsätt den ljumma mjölken. 
  • Rör ut jästen och tillsätt sedan ägg, salt och olja. Tillsätt till sist mjölet.
  • Arbeta degen riktigt seg. Strö på mjöl och låt degen vila ca 5 minuter.
  • Ta upp degen på bakbordet men knåda inte. Vik istället ihop den lite och kavla sedan ut till en rektangel ca 30x40 cm.
  • Häll på lite olivolja och bred ut med fingrarna. Smula över osten och kryddorna. 
  • Rulla ihop degen som en rulltårta, skär i 7-8 bitar och ställ den sedan med snittytan uppåt i en smord lång eller rund form.
  • Låt jäsa 4-5 timmar.
  • Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader ca 30-35 minuter. Lägg gärna folie över efter halva tiden eftersom det gärna bränner vid.
  • Ta brödet ur formen och låt svalna.

fredag 6 maj 2016

Rabarberpaj med kolanötstopping

I senaste Allt om Mat (nr 7/2016) som är ett temanummer med festmat, finns ett par sidor med olika rabarberrecept. Ett av dem provade jag häromkvällen och tog med till mina kollegor på jobbet dagen efter. Det är en smulpaj de luxe skulle jag vilja säga. Rabarber och jordgubbar i botten som täcks av ett smultäcke som sedan får en topping av rostade hasselnötter i salt kolasås. En riktigt lyckad kombination.

Ett råd som jag skickar med är att inte börja med kolanötstoppingen förrän pajen nästan är helt klar. Jag gjorde misstaget att göra iordning denna lite för tidigt, så hela härligheten stelnade till i kastrullen. Det gick fint att värma på igen, men den var på vippen att skära sig om det nu är rätt uttryck för en kola.


500 g rabarber
250 g jordgubbar
1 dl + 1 dl + 1,5 dl strösocker
2 msk potatismjöl
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk + 1 krm flingsalt
150 g + 50 g smör
150 g rostade hasselnötter (grovhacka om du föredrar det)


  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skär rabarbern i skivor, dela jordgubbarna i bitar. Blanda ner 1 dl socker och potatismjölet i frukten. Lägg alltihop i en pajform ca 24 cm i diameter.
  • Blanda sedan havregryn, mjöl, 1 dl socker, 1 tsk flingsalt och 150 g smör till en smuldeg. Lägg ut degen över rabarbern och jordgubbarna.
  • Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 minuter tills degen fått fin färg.
  • När pajen nästan är klar, börja med kolan. Smält 1,5 dl socker i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Vispa ner 50 g smör i sockret och blanda sedan snabbt ner hasselnötterna och 1 krm flingsalt.
  • Ta ut pajen och toppa med kolanötterna. Grädda ytterligare ca 10 minuter. Låt svalna innan servering.

tisdag 3 maj 2016

Vallmobullar

För några år sedan köpte jag en bakbok som heter Stora boken om bakning skriven av två danska författare som heter Sigrid Fugl och Anne Skovgaard-Petersen. Boken innehåller massor av recept på allt från mörkaste rågbröd och matpajer till mjuka kakor och bakelser. Jag har inte använt boken så mycket och har faktiskt bara bakat matbröd hittills. Dagens bullar kommer därifrån och heter då Vallmorutor. Eftersom det tydligen ligger en förbannelse över alla bröd jag bakar i långpanna så bakades dessa ut som bullar istället. Saftiga och jättegoda blev de iallafall.



Ca 20 bullar

75 g smör
2,5 dl filmjölk
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
100 g grahamsmjöl
ca 300 g vetemjöl

uppvispat ägg till pensling
vallmofrö


  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Smält smöret och häll det i en degbunke
  • Tillsätt filmjölken och rör ut jästen i blandningen
  • Häll salt, socker, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet i bunken och arbeta ihop till en deg
  • Tillsätt vetemjöl, lite i taget tills degen känns smidig, knåda degen väl och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 1 timme
  • Ta ut degen ur bunken och knåda lätt och ta ut ca 20 bitar och forma dessa till fina bullar
  • Låt jäsa på plåt, övertäckta ca 30 minuter
  • Pensla med ägg och strö på vallmofrö
  • Baka på mellersta falsen ca 20 minuter