fredag 17 juni 2016

Gifflar med Nutella

Idag har jag varit ledig efter arbetad helg. Egentligen hade jag tänkt baka matbröd, men tiden sprang iväg och det fick bli vetebröd istället. Äldsta dottern längtar efter att få hemkunskap på schemat och ville mer än gärna baka med mig. Vi satsade på att baka gifflar med Nutella som fyllning. Det blev riktigt fina små gifflar till fikat!



25 g jäst
75 g smör
3 dl mjölk
0,5 dl ljus sirap
1 krm salt
ca 8,5 dl vetemjöl

ägg till pensling


  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Smula jästen i en bunke. 
  • Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. 
  • Lös sedan upp jästen med degvätskan. 
  • Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet.
  • Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt jäsa i ca 30 minuter.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i fyra delar. 
  • Kavla ut varje del till en rund platta. Dela varje platta i 8 tårtbitar.
  • Lägg en liten klick Nutella på det bredaste stället på "tårtbiten". Rullar ihop från den bredaste delen ner mot spetsen. 
  • Lägg på plåt och låt jäsa ca 30 minuter.
  • Pensla med ägg och grädda sedan i ca 8 minuter eller tills de fått fin färg.