söndag 6 november 2016

Ljusa lantbrödsbullar

Jag gjorde en surdeg på äpple tidigare i höstas och den har stått i kylskåpet ett tag utan att ha blivit använd. Den har blivit matad emellanåt, men nu hade jag helt glömt bort den under två-tre veckor. Efter några timmar i rumstemperatur började bubblorna visa sig och det stod klart att den överlevt utan mat! Recept på själva surdegen och tillvägagångssätt hittar du här.

I somras fick jag en samling recept från min mamma som alla innehöll surdegsrecept, och nu var det dags att ta fram och baka något därifrån. Jag utgick från ett recept på ljust bondbröd, men bakade ut degen som bullar istället. Det blev ett välkommet tillskott på frukostbordet!

 
 
5 dl vatten (37 grader)
25 g jäst
1 dl surdeg
2-2,5 tsk salt
5 dl lantbrödsmjöl 4 sädesslag
10 dl vetemjöl
 
  • Smula jästen i en bunke. Rör ut med lite av vattnet och tillsätt sedan resten.
  • Tillsätt surdeg och salt
  • Arbeta in 2/3 av mjölet till en smidig deg. Täck med plastfolie och låt jäsa ca 50 minuter.
  • Häll ut degen på bakbordet och arbeta in resten av mjölet. Forma till bullar eller 2 limpor. Strö gärna lite mjöl över.
  • Lägg på plåt och låt jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter.
  • Grädda i nedre delen av ugnen under 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt bröden stå inne ytterligare 15 minuter.
  • Låt svalna på galler utan bakduk.