torsdag 30 mars 2017

Vegankaka med päron och kardemumma

Jag har en kollega som är vegan och som bakar underbar kladdkaka. När den här kakan då dök upp i Icas kundtidning Buffé var det ju läge att baka och ta med till jobbet. Kakan blev god, det knastrar gott om vallmofröna. Vi åt den som den är, men till ett annat tillfälle kommer jag nog servera sojagrädde till.



3,5 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
1,5 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk mortlade kardemummakärnor (jag tog mald kardemumma, en dryg tsk)
1 tsk malen ingefära
2 krm salt
2,5 dl havredryck
1 dl neutral rapsolja
3 päron (fast sort)
mandelspån att strö över kakan
olja och vallmofrö till formen

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunk. Tillsätt havredryck och rapsolja. Rör till en jämn smet.
  • Dela och kärna ur päronen. Skär ett av päronen i tunna skivor, resten i småitar.
  • Rör ner småbitarna i smeten.
  • Olja en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och bröa med vallmofrön. Häll i smeten, toppa med päronskivorna i ett fint mönster. Strö mandelspån ovanpå.
  • Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter, kontrollera med provsticka att kakan är torr.
  • Låt kakan svalna helt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar