lördag 21 januari 2017

Tekakor på skrädmjöl

 
I julas önskade jag mig lite olika sorters mjöl och önskan uppfylldes av min syster som packat en hel kartong full med olika sorter. En av påsarna innehöll skrädmjöl, något jag aldrig tidigare sett eller hört talas om. Det är ett siktat fullkornsmjöl med vedeldsrostad havre som mals i Stöpafors Kvarn i Värmland. Påsen är den finaste jag sett, den skymtar på bilden nedan och smaken var också en trevlig bekantskap.
 
Av skrädmjöl gör många tydligen nävgröt och skrädmjölsdrömmar, jag valde att baka tekakor som gick åt som smör vid frukostbordet. Receptet hittade jag på nätet på den här sidan. Havren ger en lite nötaktig smak som jag verkligen gillade.
 
 
50 g jäst
5 dl mjölk
100 g smör
1/4 dl socker
4-5 dl skrädmjöl
6-8 dl vetemjöl
2 tsk salt
 
  • Sätt ugnen på 250 grader
  • Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli 37 grader.
  • Häll blandningen över jästen och tillsätt socker. Rör om tills både socker och jäst löst sig.
  • Häll i skrädmjölet och ungefär hälften av vetemjölet. Arbeta degen en bra stund, degen ska släppa bunkens kanter. Tillsätt nu saltet och arbeta lite till.
  • Täck bunken med plastfolie och låt jäsa ca 40 minuter.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar som sedan delas i 8 delar. Rulla delarna till bullar som du kavlar ut till små tekakor.
  • Lägg tekakorna på plåt och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
  • Nagga bröden med en gaffel och grädda dem mitt i ugnen ca 8-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.